ΕΝ
ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
 
 

Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στα νότια του χωριού, στο δρόμο μεταξύ της Γαλάτας και της Κακοπετριάς.

Είναι μονόκλιτος ναός με ένα πλάγιο ορθογώνιο θάλαμο στο Άγιο Βήμα που καλύπτεται κάτω από την ίδια στέγη με το ναό. Ο σκοπός αυτού του θαλάμου, κατά τον Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων κ. Αθανασίου Παπαγωργίου, ήταν για να χρησιμοποιηθεί σαν νεκρικός θάλαμος για τον τάφο του κτήτορα του ναού ή των κληρικών του ναού.

Οι διαστάσεις του ναού είναι 7,20 Χ 3,60 μέτρα χωρίς την αψίδα. Η αψίδα έχει χορδή 1,97 μέτρα και βέλος 1,66 μέτρα. Οι τοίχοι της εκκλησίας αποτελούνται από ακατέργαστες πέτρες και λάσπη και έχουν πάχος 0,42 – 0,50 μέτρα και ύψος περίπου 3 μέτρα.

Υπάρχουν τοιχογραφίες μόνο στο αέτωμα. Εικονίζεται η Ανάληψη του Κυρίου και κάτω από αυτήν, ολόγυρα από το τόξο ο Πρωτομάρτυρας Στέφανος. Στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας, είναι ζωγραφισμένη η Θεοτόκος, όρθια με τα χέρια υψωμένα σε στάση Δέησης χωρίς το Χριστό. Δεξιά και αριστερά οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Κάτω από την Παναγία, οι Άγιοι Επιφάνιος, Αθανάσιος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος, βόρεια του μικρού παραθύρου, και στα νότια οι Άγιοι Βασίλειος, Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Άγιος Σπυρίδωνας.

Ανάμεσα στη Θεοτόκο και τους Τρεις Ιεράρχες, υπάρχει η πιο κάτω φθαρμένη επιγραφή:

«……… ΤΟ ΕΥΛΑΛΟΝ ΣΤΟΜΑ ΡΙΤΡΕΒΕΙΝ ΟΥΣΤΕΝΙ ΣΕ

……… ΕΙΝ. ΟΘΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΔΟΞΑΖΟΜΕΝ.

ΧΕΙΡ ΣΥΜΕΩΝ ΑΞΕΝΤΗ ……… ΟΡΟΥ ΕΧΡΟΝΙΑΣ Α.Φ.Ι.Δ.»(1514)

Στις 26 Ιουλίου, μέρα της γιορτής της Αγίας Παρασκευής, τελείται στο εδώ εκκλησάκι θεία λειτουργία.

 
Χάρτες
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
Footer
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.